Coneix la Catalunya Enoturística

A Catalunya fa més de 2.000 anys que els vins narren històries. Existeixen dotze denominacions d’origen (DO), onze de vi i una de cava, amb una personalitat marcada pel clima, el paisatge i la idiosincràsia de cada zona. En cadascuna ha sorgit una oferta de propostes enoturístiques creada per empreses especialitzades i cellers que expliquen relats al voltant del vi. Aquí en tens alguns…

DO Terra Alta

La bicicleta és una de les millors opcions per endinsar-se a la DO Terra Alta. Sobre dues rodes podràs recórrer un tram de la Via Verda, que transita entre ceps de garnatxa, i acabar amb un tast de vins de la DO.

DO Alella

És la DO més petita de Catalunya i es troba a un pas de Barcelona i a tocar del mar. Ho aprofiten per proposar rutes en veler amb maridatges de vins o vols en helicòpter per observar les vinyes a vista d’ocell.

DO Catalunya

Seu DO Catalunya

La diversitat d’aquesta DO es transmet a l’oferta de propostes: pots viure des d’un sopar maridat amb vins, música en viu i observació astronòmica, fins a una jornada de verema.

DO Cava

Recorda aquesta paraula: champenoise. És el procés que provoca una segona fermentació dins l’ampolla per crear les màgiques bombolles del cava. Serà un concepte clau si t’apuntes a un taller per elaborar el teu propi cava.

DO Conca de Barberà

És la DO del trepat –la varietat autòctona de la zona– i del llegat cultural. És al cor de la Ruta del

Gramona, DO Cava

Cister, que uneix tres monestirs entre els quals destaca el de Poblet, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

DO Costers del Segre

La vinya cobreix els terrenys de la Plana de Lleida fins a les muntanyes pirinenques. Aquí podràs visitar vinyes cultivades a més de 1.000 metres d’altura per tastar vins fermentats en cups picats a la pedra pels

monjos hospitalers del segle XII.

DO Empordà

Enfila’t al caiac, veuràs d’una altra manera les vinyes de la DO Empordà. Fent una ruta amb aquesta

DO Empordà

embarcació observaràs des del mar com les vinyes planten cara al vent de tramuntana.

DO Montsant

Els seus vins es fan a l’empara de la Serra de Montsant, amb el relleu abrupte de cingles, barrancs i congostos. El paisatge ja és un motiu de pes per fer-hi una ruta caminant i acabar amb un tast de vins en un celler de la zona.

DO Penedès

Veler, helicòpter, caiac, cavall, en bicicleta o a peu. Explora la DO Penedès en una aventura que et portarà des de la muntanya fins al Mediterrani per petits pobles rurals, castells medievals i per descomptat, vinyes.

DO Pla de Bages

Les tines a peu de vinya recorden l’època en què el Bages era la comarca que més vi produïa de Catalunya. Avui dia són una peça clau del seu patrimoni vitivinícola. Podràs descobrir-les a peu i acabar amb un tast de vins de la DO.

DOQ Priorat

Terrasses de vinyes s’enfilen per les parets dels massissos del Priorat com les grades dels antics teatres grecs. Aquí podràs conèixer l’origen vinícola de la DOQ visitant la Cartoixa d’Escala Dei, on els monjos van començar a conrear vinyes al segle XIII.

DO Tarragona

De la Tarraco Romana a cellers modernistes i altres propostes com la marxa nòrdica entre paisatges de vinya mediterranis són només algunes idees per saber més sobre els vins de la DO Tarragona.

Ja saps per on començar?

Consulta aquestes i més experiències a www.catalunya.com

 

*La majoria de les imatges han estat cedides per l’ACT