Per què a la Terra Alta?

La zona vinícola més meridional de Catalunya està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya (Aragó). Zona fronterera i mil·lenària on ja els Templers conreaven la vinya cap el segle XIII.

Vents del Cerç i Garbinades es passegen per les serres calcàries i els boscos d’alzina i pi blanc mentre airegen camps tenyits d’ametller, vinya i olivera, que fan que la comarca de la Terra Alta sigui vista per molts com la Toscana catalana.

Reconeguda provisionalment com a Denominació d’Origen des del 1972, la Terra Alta és una de les set denominacions d’origen històriques de Catalunya. La seva situació geogràfica, amb un alt valor paisatgístic, l’ha portat a ser reconeguda per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera. Una zona privilegiada per obtenir un raïm sa, madur i amb caràcter, amb una viticultura respectuosa amb el medi ambient i amb la producció d’un raïm amb identitat pròpia.

Un paisatge espectacular. Mediterrani interior amb vinyes que arriben fins als 500 metres sobre el nivell del mar. Aquesta mediterraneïtat del terrer marca el caràcter dels vins, uns vins fins i distingits per la seva força i caràcter: Un Terra Alta arrela en terres calcàries, creix amb el Sol del Mediterrani i s’elabora amb cura.

Passió, humilitat i esforç en el treball són els trets que defineixen els productors de la DO Terra Alta. 1.400 viticultors que conreen entorn 5.500 hectàrees de vinya de varietats com la Macabeu, la Parellada o la Samsó. Però si hi ha una autèntica protagonista, aquesta és sense dubte la Garnatxa.

Sigui blanca, negra o peluda, la Garnatxa és la varietat que millor assoleix en aquestes terres mediterrànies tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos.

Ja al segle XVII es troben testimonis que deixen constància d’una plantació de Mossèn Onofre Català a Gandesa denominada Vernatxa. Ara, a la Terra Alta es conrea el 33% de la Garnatxa mundial, un percentatge que suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la Garnatxa a Catalunya.

Així doncs, no és estrany que la Terra Alta sigui una de les poques regions de la vitivinicultura mundial on és possible trobar una extensa gamma de vins varietals d’aquesta vinífera que els ha fet mereixedors d’un distintiu de garantia específic: Terra Alta Garnatxa blanca.

La DO Terra Alta és, sens dubte, l’ànima de la Garnatxa Blanca i una de les zones vitivinícoles amb més projecció del moment. Tant és així, que ha estat designada com a seu del Concurs Mundial de Garnatxes 2018, que tindrà lloc al mes d’abril. Es tracta d’un certamen que aplega a alguns dels professionals internacionals més destacats que tasten més de 900 referències mentre descobreixen tota la oferta enoturística de la zona, una gran oportunitat per a la garnatxa catalana en general i per a la de la Terra Alta en particular. Una oportunitat que no quedarà limitada als professionals del sector, ja que també hi haurà activitats dirigides a públic general i winelovers.
#grenacheTerraAlta2018

#fansDOTerraAlta