GARNATXA BLANCA.
DE LA MATÈRIA A L’ÀNIMA

Garnatxa blanca. De la matèria a l’ànima és un camí professional que transportarà als assistents al coneixement i la consciència de la garnatxa, amb la intervenció de tots els sentits. Amb aquesta exposició interactiva se cerca la plenitud de sensacions de l’assistent, ajudar-lo a entendre les arrels de la garnatxa -en el seu sentit més ampli- a través d’una sèrie d’estacions que ens ajudaran a posar el focus en la garnatxa catalana i, en especial, en la garnatxa blanca de la Terra Alta.

El recorregut compta amb 6 estacions: Territoris; Varietats de garnatxa; El treball a la vinya. Pagesos; Elaboracions; Sòls; i Aromes.

A Territoris es parla de les diferents zones on s’elaboren garnatxes a nivell mundial, i especialment d’aquells territoris que formen part de la conca mediterrània. L’objectiu és que el visitant entengui el comportament de les varietats en relació amb la climatologia, la pluviometria i la geografia pròpia de cada zona.

La segona estació serà la de les varietats. Un espai on conèixer una mica més dels diferents tipus de garnatxa, dels ceps, delsraïms i de les característiques tècniques i organolèptiques de cada varietat: garnatxa negra, peluda, grisa i, molt especialment, la garnatxa blanca, emblema de la Terra Alta.

A l’estació dels Pagesos posarem cara a les persones que hi ha darrere les vinyes, i podrem conèixer més a fons el recorregut anual de creixement de la garnatxa, i les tasques que comporta el treball a la vinya.

A poc a poc s’anirà tancant el cercle, per arribar a l’estació d’elaboracions, on l’itinerari se centrarà en les elaboracions de vins mésarrelades a la Terra Alta (vins brisats, fermentacions en barriques, inox, cubes, incorporacions tecnològiques de control de fred...), així com en els envelliments.

La cinquena de les estacions serà la dels sòls. Un espai on els visitants podran activar un altre dels seus sentits, el tacte, gràcies a la mostra de diferents sòls que podran ser palpats per veure -i notar- les diferències. L’estació es complementarà amb explicacions de cada un dels sòls per conèixer les característiques diferencials que permeten un bon desenvolupament de la varietat de raïm, amb especial incidència en els sòls de la Terra Alta.

I per últim, l’estació dels aromes. Una estació que permetrà jugar amb el visitant, per convidar-lo a descobrir -i endevinar- les aromes primàries de la garnatxa blanca: flor d’ametller, pell de taronja... Serà el pas previ al tast de vins que posarà punt final a aquest recorregut interactiu i divulgatiu.

CAMPANYA DE PROMOCIÓ

Els mesos previs al concurs, tindrà lloc una intensa campanya de promoció que portarà la garnatxa blanca arreu del territori.
La primera d’aquestes trobades, destinades fonamentalment al públic professional, tindrà lloc el 16 d’octubre a la demarcació de Tarragona, i més concretament a la ciutat de Reus. Un showroom fet i dirigit per a professionals del sector vinícola, on 25 cellers que conformen la DO Terra Alta donaran a tastar els seus vins.

Un altre dels atractius d’aquesta primera trobada serà l’estrena de l’exposició itinerant Garnatxa blanca. De la matèria a l’ànima. Els assistents tindran la possibilitat de conèixer molt més a fons la garnatxa mundial, catalana i, en especial, la garnatxa blanca de la Terra Alta.

El mes de desembre serà el torn de Lleida. A mitjans de mes seran els professionals lleidatans els que podran apropar-se a la garnatxa de la Terra Alta per conèixer-la una mica més i per tastar els vins que en aquesta zona s’elaboren a base de la que és la seva varietat emblema.

També a Girona arribaran els vins de la DO Terra Alta i la seva exposició itinerant. Serà ja entrat el 2018, als voltants del mes de febrer. Una bona oportunitat de contrastar els vins que es fan a base de garnatxa tant a la Terra Alta com a l’Empordà.

Per últim, i ja a les portes del concurs, les Terres de l’Ebre seran les protagonistes d’un showroom dissenyat per als professionals més propers a la Denominació d’Origen Terra Alta, aquells que donen suport a la DO en el seu dia a dia i a on els vins amb garnatxa blanca de la zona tenen tot el protagonisme.

Barcelona, una cita especial
També a Barcelona arribarà la campanya de promoció del concurs, però ho farà en un format diferent, tant pel que fa a la forma com pel que fa a les persones a les quals va dirigit.

El 27 d’octubre, coincidint amb la inauguració a Barcelona de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya que organitza l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), tindrà lloc un màster tast de garnatxes velles dirigit a periodistes del sector. Una oportunitat única de tastar garnatxes històriques de les principals denominacions d’origen garnatxeres de Catalunya: DO Empordà, DO Montsant, DOQ Priorat i DO Terra Alta.

L’acte se celebrarà a El Palauet de Passeig de Gràcia (Passeig de Gràcia, 113), un lloc emblemàtic per a la DO Terra Alta, ja que allà va tenir lloc a finals de 2015 el primer showroom de la DO a la ciutat de Barcelona. 

EL CONCURS:
12 - 15 D’ABRIL 2018

concurs garnatxes terra alta
Durant 4 dies, els tastadors que formen part del concurs seran guiats per un recorregut que els portarà des de Barcelona fins a la Terra Alta, passant pels diversos territoris vitivinícoles catalans. Un recorregut que unirà història, paisatge i tradició amb una sèrie d’experiències que contribuiran a construir una imatge sòlida de les virtuts de les garnatxes catalanes i, en especial, de les de la Terra Alta.

El dia del concurs serà divendres 13. Una jornada en què es portaran a terme els tastos de qualificació del concurs al Celler Cooperatiu de Gandesa, a més de les jornades tècniques dirigides a tots els convidats.

Els guanyadors es donaran a conèixer en la cerimònia La Nit de les Garnatxes, que se celebrarà dissabte. Un sopar de gala per acompanyar als vins guanyadors d’aquesta sisena edició del concurs Grenaches de Monde, i que servirà per posar punt final a unes jornades que hauran servit per donar a conèixer, no només els vins de la zona, sinó el patrimoni paisatgístic i cultural de la Terra Alta.

TAST GARNATXES VELLES A BARCELONA

El proper 24 de novembre organitzarem un esdeveniment molt exclusiu a la Sala Tinell de l'Hotel el Palauet de Barcelona. Aquest acte serà un tast de garnatxes velles amb l'objectiu de reivindicar l'històric davant la percepció que el consumidor, i fins i tot dins el sector, es veu la varietat com una de les de recent incorporació. 

Totes les anyades que es tastaran durant la vetllada ja no estan al mercat, buscat així un vi exclusiu i únic en l'actualitat. 

El conductor del tast serà el Master of wine, Frank Smulder, un expert holandès que no necessita presentació dins el sector del vi. Ell aportarà els seus quasi 30 anys d'experiència com a gurú del món del vi.

Els invitats seran entre 30 i 40 prescriptors i periodistes experts en el sector del vi a nivell internacional.

Un tast de pes i rellevància, exclusiu i irrepetible!
#grenacheTerraAlta2018

#fansDOTerraAlta